Marynowane prawdziwki z cebulką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • prawdziwki

    2 kg
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • woda

    3 szklanki
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • cebula

    1
  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • gorczyca

  • kwasek cytrynowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Marynowane prawdziwki z cebulką foto
Prawdziwki oczyszczamy. Większe kroimy w kwadraty, mniejsze zostawiamy w całości.
Krok 2 - Marynowane prawdziwki z cebulką foto
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy prawdziwki. Zagotowujemy. Ja zrobiłam tak 3 razy, przy czym ostatni raz gotowałam 5 minut z dodatkiem kwasku cytrynowego (pół małej łyżeczki) aby grzybki nie z czerniały.
Krok 3 - Marynowane prawdziwki z cebulką foto
W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy odmierzoną wodę i ocet. Dodajemy sól, cukier, ziele, liść laurowy, gorczycę i pokrojoną w piórka cebulkę. Gotujemy jakieś 2-3 minuty. Następnie do każdego słoiczka wkładamy odrobinę cebulki z zalewy i ugotowane grzybki. Całość uzupełniamy gorącą zalewą.
Krok 4 - Marynowane prawdziwki z cebulką foto
Słoiczki zakręcamy i odwracamy do momentu wystygnięcia. Zajadamy zimą:) Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariel78 29.09.2013 20:30
uwielbiam sezon grzybkowy
2milutka 29.09.2013 17:22
pyszności....
Bernadeta1 29.09.2013 16:50
smaczne takie grzybki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat