Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane prawdziwki z cebulką

5.0
(87)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

prawdziwki 2 kg
ocet 10 % 1 szklanka
woda 3 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 2 łyżki
cebula 1
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
Kwas cytrynowy Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane prawdziwki z cebulką

Kroki postępowania

1
Prawdziwki oczyszczamy. Większe kroimy w kwadraty, mniejsze zostawiamy w całości.
Krok 1 - Marynowane prawdziwki z cebulką foto
2
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy prawdziwki. Zagotowujemy. Ja zrobiłam tak 3 razy, przy czym ostatni raz gotowałam 5 minut z dodatkiem kwasku cytrynowego (pół małej łyżeczki) aby grzybki nie z czerniały.
Krok 2 - Marynowane prawdziwki z cebulką foto
3
W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy odmierzoną wodę i ocet. Dodajemy sól, cukier, ziele, liść laurowy, gorczycę i pokrojoną w piórka cebulkę. Gotujemy jakieś 2-3 minuty. Następnie do każdego słoiczka wkładamy odrobinę cebulki z zalewy i ugotowane grzybki. Całość uzupełniamy gorącą zalewą.
Krok 3 - Marynowane prawdziwki z cebulką foto
4
Słoiczki zakręcamy i odwracamy do momentu wystygnięcia. Zajadamy zimą:) Smacznego:)
Krok 4 - Marynowane prawdziwki z cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 28.09.2022 17:09
Super orzepis
mariel78 29.09.2013 20:30
uwielbiam sezon grzybkowy
2milutka 29.09.2013 17:22
pyszności....
Bernadeta1 29.09.2013 16:50
smaczne takie grzybki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak