Przepis i sposób przygotowania na: Kanie marynowane
Marynowane kanie do słoików na zimę to obowiązkowa pozycja na liście przetworów jakie przygotowuję co roku. Zanim zamkniemy je w słoiku z zalewą, należy ja opanierować i podsmażyć. Jest więc z nimi nieco więcej pracy, niż np. z borowikami. Ale późniejszy ich smak w pełni to rekompensuje. Przygotowujecie kanie do słoików czy stawiacie na klasykę?
Grzyby myjemy dokładnie, zostawiamy tylko kapelusze.
Panierujemy w roztrzepanym jajku z mlekiem i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Duże kapelusze dzielimy na ćwiartki lub ósemki i układamy w słoikach.
Do każdego wkładamy plastry szalotki, liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego.
Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy grzyby.
Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.