Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki w occie
Pieczarki marynowane to proste w przygotowaniu przetwory z grzybów, które zrobicie nie tylko jesienią, a kiedy tylko najdzie Was ochota lub danie, które chcecie przygotować będzie wymagało dodatku marynowanych pieczarek. To jedne z niewielu grzybów (obok boczniaków i grzybów azjatyckich), które dostępne są w stałej sprzedaży w sklepach. Przed ich zamarynowaniem ważne jest dwukrotne ich oczyszczenie w celu pozbycia się wszelkich zanieczyszczeń.
1. Pieczarki dokładnie płuczemy dwa razy, do drugiego płukania dodajemy 1 łyżkę octu. Umyte pieczarki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżki octu oraz 1 łyżeczkę soli. Gotujemy od zagotowania około 5 minut i odcedzamy.
2. Ugotowane pieczarki wkładamy do słoików, do każdego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.
3. Z octu, wody, cukru i soli gotujemy zalewę. Przestudzoną zalewą zalewamy pieczarki. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.