Opieńki marynowane z cebulą i gorczycą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Grzyby

  • grzyby świeże

    60 dag opieniek.

Marynata

  • woda

    3 szklanki
  • ocet

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    10 ziarenek

Dodatkowo

  • cebula

    1 sztuka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/2 łyżeczki do każdego słoiczka.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby przebrać, opłukać na sicie, włożyć na wrzątek o gotować 15 minut.
Marynata: wodę i ocet zagotować z solą, cukrem, pieprzem i zielem angielskim.
Dodać obraną i pokrojoną cebulę, ponownie zagotować.
Do przygotowanych słoiczków wsypać gorczycę, włożyć gorące odcedzone grzyby i zalać wrzącą marynatą przekładając również cebulę.
Słoiki odwrócić do góry dnem i w tej pozycji zostawić do całkowitego ostudzenia.

Zawsze jak gotuję zalewę nie martwię się, że mi zostanie, bo wykorzystuję ją do następnej porcji grzybów, po uprzednim podgrzaniu.

ben-ka
Słoiki przed włożeniem grzybów dobrze jest umieścić w piekarniku na 15 minut. Piekarnik powinien mieć temperaturę 110 - 130 stopni C

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 05.11.2014 10:55
tez polubiłam te grzybki,a kiedyś ich ich nie zbieraliśmy:)
kate.500 04.11.2014 16:07
pyszne grzybki
Kejti 01.11.2014 18:57
Pyszne są :-)
anemon 31.10.2014 08:54
Pyszne zapasy grzybów zrobiłaś.
Hrabina w kuchni 30.10.2014 21:20
Uwielbiam.
pestka 30.10.2014 17:11
smaczne grzybki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat