Prawdziwki marynowane z miodem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Przepis na pyszne prawdziwki, który na stałe zagości w Waszych corocznych, grzybowych przetworach.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • prawdziwki

    1 kilogram
  • ocet 10 %

    200 mililitrów
  • woda

    600 mililitrów
  • Ziele angielskie całe XXL

    5 sztuk
  • ziarna pieprzu czarnego Prymat

    5 sztuk
  • liść laurowy

    5 sztuk
  • miód lipowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyszczamy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku 10 min.
Odcedzamy.
W tym samym czasie (podczas obgotowywania grzybów) ze wszystkich składników zagotowujemy zalewę.
Gorące grzyby przekładamy do słoików, zalewamy gorącą marynatą.
Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat