Kminkowe paluszki kruche

Kminkowe paluszki kruche

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • masło

    100 gram
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • kminek Prymat

    2 łyżki
  • białko

    1 szt
  • śmietana

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę i żółtko, śmietanę i sól. Uformować kulę, zagniatać na jednolitą masę. Wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć formować cienkie wałeczki, kroić na 4 cm paluszki, smarować białkiem i posypywać kminkiem (można też robić z ziarnem słonecznika lub sezamem). Piec na złoty kolor na papierze do pieczenia w temp.180 stopni. Szybko się przyrządza, idealny dodatek do piwa. Na większą ilość osób podwójna porcję robić

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat