Proste ptysie

Proste ptysie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    200 g
  • masło

    100 g
  • woda

    200 ml
  • jaja

    5 sztuk
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia w średniej wielkości garnku.
Szybkim ruchem wsypać przesianą mąkę do wrzątku i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając.
W momencie gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.

Do letniego ciasta stopniowo dodawać lekko rozbełtane jaja, mieszając mikserem z łopatkami spiralnymi do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciasta.
Łyżką formować ptysie i układać na posypanej mąką pszenną blasze.
Piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze około 200 stopni i ważne!!! nie otwierać piekarnika bo ptysie upadną.

Po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem i ułożyć na metalowej kratce do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ilona15

05.01.2012 13:21
faktycznie wyglądają jak bułeczki, ale to pewnie kwestia sposobu nałożenia ciasta przed pieczeniem na blachę. Przepis super

TyTaN

06.06.2010 21:55
wyglądają jak bułki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat