Szarlotka z borówkami

Szarlotka z borówkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło roślinne

    25 dag
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana kwaśna

    2-3 łyżki
  • jajka

    5 sztuk
  • jabłka

    1 kg
  • cynamon

    0,5 łyżeczki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • borówka amerykańska

    10 pasteryzowana z gruszką
  • kisiel

    0,5 pomarańczowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Siekamy z miękkim masłem, dodajemy żółtka jaj i śmietanę. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na trzy części. Dwie z nich wkładamy do zamrażalnika. Jedną część wykładamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i dusimy w garnku podlewając odrobiną wody. Możemy dodać do nich odrobinę cukru do smaku i bułki tartej, jeśli są zbyt rzadkie. Po wystudzeniu jabłka łączymy z żurawiną i wykładamy na ciasto. Na jabłka ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach jedną część ciasta wyjętą z zamrażalnika. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, gdy już będą sztywne dodajemy cukier puder, zaś pod koniec ubijania dodajemy kisiel owocowy. Pianę wykładamy na ciasto, a na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta wyjętą z zamrażalnika. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy spód nam się dopiecze możemy przed wyłożeniem jabłek delikatnie podpiec spód ciasta wkładając je na około 10 minut do piekarnika. Ciasto po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

01.02.2014 20:20
koniecznie muszę wypróbować takie połączenie

Wafelek2601

17.07.2013 13:57
Wyśmienite ciasto

romanrafal

09.06.2013 08:29
rewelacyjna,palce lizać

Seba

13.05.2013 09:17
smaczne ciasto

IKrakowianka

04.12.2012 20:04
fajny pomysł

angelika14

21.03.2011 16:28
PYCHA

marzencia2007

30.10.2010 10:09
aż chce mi się coś słodkiego :)

Iwusia

03.06.2010 13:09
Pyszniutkie musi być :)

mehia

27.05.2010 08:24
Ciekawa i w dodatku smacznie wygląda na fotce :)

IlonaAlbertos

26.05.2010 13:03
W przepisie popełniłam błąd zamiast napisać, że jabłka łączymy z borówką napisałam, że łączymy je z żurawiną. Niestety nie mam możliwości edytowania przepisu, więc daję informację w komentarzu. Borówka z gruszką użyta przez ze mnie dostępna jest w polskich sklepach jako dodatek do mięs i dziczyzny, ale jak widać, sprawdza się także do ciast :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat