Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ziemniaczano-porowa
1 por
5 gotowanych ziemniaków
4 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 szklanki mleka
2 jajka
5 łyżek gęstej śmietany
2 łyżki oliwy
10 dag sera żółtego
pieprz ziołowy, sól
Robimy kruche ciasto. Wsypujemy mąkę do miski i sól. Dodajemy 1 jajko i pocięte masło. Wszystko mieszamy mikserem. Jeśli jest za twarde dodajemy do 2 łyżek wody. Wyrobione ciasto dajemy na conajmniej 30 min. do lodówki.
Przygotowujemy farsz. Kroimy na plasterki por. Czosnek szatkujemy na drobne kawałeczki. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy oliwę. Wrzucamy por i czosnek. Smażymy 3 minuty, po czym wlewamy mleko, dodajemy pieprz ziołowy, odrobinę soli i zostawiamy warzywa na gazie na trochę (5-8 minut), aż zgęstnieje sos.
Ziemniaki rozgniatamy na miazgę. Dodajemy 2 jajka lekko ubite, sól, śmietanę i zioła. Wszystko mieszamy.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy i układamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy. Sypiemy na ciasto połowę startego sera. Następnie układamy na to sos z porami i na to masę ziemniaczaną. Całość posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 min. Pycha.