Przepis i sposób przygotowania na: LASAGNE
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać czosnek wyciśnięty z praski oraz drobno posiekaną cebulę. Zeszklić. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i dodać na patelnię. Dodać mięso mielone. I całość zamieszać. Dusić na małym ogniu. Pomidory obieramy ze skórki oraz wyciągamy gniazda i ścieramy w blenderze. (Można użyć pomidorów w puszce bez skórki). Dusimy. Dodajemy przyprawy bazylie, oregano i rozmaryn, sól i pieprz.
Sos nie powinien być zbyt gęsty.
Sos beszamelowy: masło rozpuścić i dodać mąkę. Mieszamy aż zrobi się zasmażka - dodajemy mleko delikatnie tak aby sos nie był zbyt gęsty ani zbyt rzadki.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno:
Płat makaronu i następnie sos z mięsem, potem płat makaronu i sos beszamelowy i kolejno wszystkie warstwy.
Tak układamy aby na górze był sos beszamelowy.
Zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. Lepiej nie nagrzewać wcześniej piekarnika. Po koniec zapiekania posypać żółtym startym serem górę.