Miodownik zupełnie inaczej

Miodownik zupełnie inaczej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    1/2 szklanki
  • miód

    5 dag
  • cukier

    25 dag
  • mąka

    7 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mielone migdały

    25 dag
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • jajka

    3 sztuki
  • skórka z cytryny i pomarańczy

    10 dag
  • mleko skondensowane słodkie,

    3 łyżki
  • wiśnie kandyzowane

    15-20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Olej wraz z cukrem oraz miodem należy podgrzać w garnku na ogniu, po zagotowaniu ostudzić. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami, cynamonem i przyprawą do pierników. Dodać skórki, jajka i miód. Następnie wyrobić ze wszystkich składników ciasto. Masę na ciasto należy odstawić na około 60 minut do schłodzenia( może być w lodówce). Ciasto po tym czasie należy rozwałkować, posmarować mlekiem skondensowanym i wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Na cieście należy ułożyć migdały i wiśnie. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

04.11.2013 08:21
fajne ciasto

RenataZ-et

18.09.2013 23:44
świetny jest ten przepis

Katarzyna/kate1980

31.05.2012 22:14
bardzo fajny przepis

safcia

20.05.2012 21:28
uwielbiam połączenie miodu, cynamonu i migdałów

Krzysztof42

07.01.2012 18:39
super

ben-ka

07.08.2011 10:32
lubię ciasta z miodem,ten przepis mi się bardzo podoba:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat