Przepis i sposób przygotowania na: Smalec domowy do smarowania pieczywa
W naczyniu z grubym dnem lub w woku topimy najpierw pokrojone mięso i gdy już zaczyna się lekko rumienić dodajemy zmielone: słoninę, boczek i podgardle, obrane starte jabłko, oraz zmielone ; majeranek, sól i pieprz.
Gdy wszystko już jest wytopione, a skwareczki lekko złotobrązowe wyłączamy gaz, i cały czas mieszając dodajemy (ja użyłam suszony) posiekany szczypior gdy wszystko lekko przestygnie przelewamy mieszając do małych kamiennych naczyń lub do słoiczków.
Mieszamy, aż do zastygnięcia, aby równo nam się rozłożyły szczypiorek i skwareczki. Odstawiamy, do całkowitego zastygnięcia.
A później nic tylko jeść.
Smarujemy pajdy wiejskiego świeżego chleba.. Do tego kwaszony ogórek, lub korniszon, a mogą też być marynowane grzybki.
smacznego