Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na zimowe wieczory
W niewielkiej ilości letniej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godzinki.
Po tym czasie z reszty mąki, wody, oliwy, przypraw i przygotowanego wcześniej zaczynu wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na cienki placek i pomagając sobie dużym garnkiem wycinamy koło.
Sos:
Keczup, przecier i czosnek mieszamy na jednolitą masę, którą smarujemy placek.
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy na krążki, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy troszeczkę oliwy i podsmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie wykładamy ją na wcześniej przygotowany placek.
Rozkładamy także salami i posypujemy startym żółtym serem.
Kładziemy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego do ok. 220 stopni piekarnika na 10 minut.
Pyszna aromatyczna pizza gotowa.