Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na lanym cieście
Podgrzewamy margarynę z mlekiem i cukrem na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
Studzimy.
Dodajemy jajka i ubijamy mikserem na jednolitą puszystą masę.
Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas ucierając.
Połowę ciasta przelewamy do wysmarowanej i posypanej blaszki.
Pieczemy w 160 stopniach C około 30 - 40 minut.
Masę przygotowujemy obierając jabłka, kroimy je, i stale mieszając rozgotowujemy na małym ogniu, uważając by się nie przypaliły.
Gdy masa będzie gładka dodajemy cukier, bułkę tartą, rodzynki, goździki i cynamon -( ja dodaję jeszcze dodatkowo mielone orzechy, ale nie każdy je lubi w jabłecznikach, więc w składnikach nie podałam ich).
Na lekko podpieczone - zrumienione ciasto nakładamy masę jabłkową, a na nią wylewamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 - 15 minut.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.