Wieprzowina duszona z selerem

Wieprzowina duszona z selerem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg mięsa wieprzowego od szynki

    1/2
  • średni seler korzeniowy

    1
  • szkl. rodzynek koryntek (małe i ciemne)

    1/3
  • łyżki śmietany 22%

    3
  • łyżeczki mąki

    1/2
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

To potrawa dla amatorów mięsa na słodko...Pewnie nie wszystkim będzie smakować, ale trzeba spróbować aby się przekonać jakie to dobre...

Chudą szynkę kroimy w niewielką kostkę i zrumieniamy na mocno rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju. Rodzynki zalewamy 1 szkl. gorącej wody, zostawiamy pod przykryciem. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Jabłko obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Selera oczyszczamy i razem z jabłkiem ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Razem z cebulą podsmażamy na tej samej patelni co mięso, dolewając 1 łyżkę oleju. Kiedy warzywa nieco się zrumienią wlewamy na patelnię rodzynki z wodą, w której się moczyły i mieszamy aż od dna patelni odkleją się wszystkie przysmażone resztki. Całość przekładamy do mięsa, dolewamy ew. nieco wody, dodajemy lubczyk i dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec rozrabiamy śmietanę z mąką i zaprawiamy sos, dosmaczając jeszcze całość solą i pieprzem. Możemy podawać z kaszą, ryżem albo kluskami. Ja dodałam rodzynki koryntki bo takie miałam, ale można dodać inny gatunek.

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Neetka90

29.12.2011 16:41
oycha

Neetka90

29.12.2011 16:41
oycha

Misia90

08.08.2011 22:48
fajne

Marysia

08.08.2011 21:04
fajne

Karolina69

08.08.2011 17:41
fajne

pawel6

05.01.2011 12:49
kolejny super przepis... nabieram apetytu

SmacznaPyza

25.12.2010 20:54
mam nadzieję, że by Wam smakowało! :-)

misia53

25.12.2010 20:30
Mnie też by smakowało

Grażyna13

05.12.2010 19:27
Mnie to by smakowało !

madagaskar

07.11.2010 20:07
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat