Mój przepis na…: Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem, odc. 23

odc. 23 Mój przepis na

Mój przepis na…: Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem, odc. 23

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pietruszka

    300 g korzeń
  • jabłka

    300 g pokrojonych w ćwiartki
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • rosół warzywny

    1 l
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • czosnek staropolski Prymat

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • Lubczyk Prymat

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • ser owczy

    100 g
  • natka pietruszki

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem, odc. 23 foto
Przygotowujemy składniki
Krok 2 - Mój przepis na…: Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem, odc. 23 foto
Pietruszki obieramy i kroimy z mniejsze plasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne i układamy je na pietruszce.
Krok 3 - Mój przepis na…: Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem, odc. 23 foto
Dodajemy 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku pieprzem biały, czosnkiem staropolskim i mieszamy. Pieczemy do czasu aż pietruszka będzie miękka - przez ok. 1 h w piekarniku rozgrzanym do 180°C
Krok 4 - Mój przepis na…: Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem, odc. 23 foto
Do dużego garnka wlewamy 1 l wody i jak będzie zagotowana dodajemy 2 kostki rosołu warzywnego. Następnie dodajemy upieczone jabłka i pietruszkę i gotujemy chwilę razem.
Krok 5 - Mój przepis na…: Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem, odc. 23 foto
Do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość rosołu i przelewamy do garnka wraz z sokiem powstałym w trakcie pieczenia. Doprawiamy do smaku lubczykiem.
Krok 6 - Mój przepis na…: Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem, odc. 23 foto
Zupę miksujemy, zabielamy ją śmietana i ponownie miksujemy. Podkoniec ponownie doprawiamy do smaku pieprzem białym.
Krok 7 - Mój przepis na…: Zupa krem z pieczonej pietruszki z owczym serem, odc. 23 foto
Zupę przelewamy do misek i posypujemy startym serem owczym i natką pietruszki. Na wierzch układamy po 1 pomidorze suszonym i skrapiamy oliwą z pomidorów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Gracer

30.03.2016 16:53
interesujący przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat