Zupa z boćwiną i kapustą pekińską

Zupa z boćwiną i kapustą pekińską

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    50 dag
  • burak korzeniowy

    2 średnie szt
  • cebula

    1 duża szt
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana

    125 - 190 ml
  • fasolka szparagowa

    10 - 15 dag
  • czosnek

    2 ząbki
  • boćwina

    30 dag
  • lubczyk

    1/2 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki umyć, oczyścić, opłuka. Cebulę obrać, opłukać. Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych liści, umyć wraz z liśćmi boćwiny, magi i selerem naciowym. Buraki i cebulę poszatkować na tarce do warzyw. Warzywa liściaste drobno pokroić. Zagotować 5 - 6 szklanki wody z dodatkiem soli i masła, do wrzątku włożyć wszystkie przygotowane warzywa, ugotować je do miękkości (ok. 12 - 15 minut). Odstawić, zakwasić sokiem z cytryny - do smaku, dodać roztarty z odrobiną soli i łyżeczką cukru czosnek i śmietanę. Przyprawić do smaku solą, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Dodać oddzielnie ugotowaną fasolkę. Wyporcjować na talerze, wkładając do każdej porcji 1 jajo ugotowane na twardo i pokrojone w cząstki. Podawać z ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat