Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka duszony z warzywami
Filet z kurczaka duszony to lekka i zdrowa propozycja obiadowa dla całej rodziny Ulubione warzywa gotowane są w rondlu dla uzyskania pożądanej miękkości. Lekki filet z kurczaka, doprawiony jedynie solą i pieprzem, a następnie duszony w towarzystwie warzyw, to zachwycający zapach roznoszący się po kuchni podczas gotowania, a także smak! Tak przygotowany filet z kurczaka duszony sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, a dzięki użyciu drobiowego mięsa, znajdzie swoich zwolenników wśród najmłodszych domowników.
1. Filet z piersi kurczaka oczyścić, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na złotobrązowy kolor.
2. W rondlu obsmażyć cebulę, dodać pokrojoną marchew, seler, czosnek. Do rondla włożyć mięso i wszystkie składniki zalać bulionem drobiowym.
3. Potrawę zagotować, a następnie dusić pod przykryciem przez 10-15 minut.
4. Gdy duszone składniki będą dobre należy je wyjąć na talerz, a płyn odparować do uzyskania 1/2 objętości. Doprawić do smaku.
Sosem polać duszone mięso i warzywa.