Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Barszczyk czerwony

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe
4 sztuki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
ząbek czosnku
2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat
2 listki
Sklep Prymat
ziele angielskie
4 ziarenka
Sklep Prymat
cytryny
8 kropel
seler
1 sztuka
marchew
3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk czerwony

Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka
wraz z liścmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i przekrojone na połówki buraki i gotować na małym ogniu pod przykryciem . Doprawić do smaku solą
i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodać 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować. Nalewać przez sito. Podawać na głębokich talerzach z uszkami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 15.04.2011 08:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak