Boczniaki duszone

Boczniaki duszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    50 dag
  • masło

    3 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • rosół lub wywar z warzyw

    1 szklanka
  • czosnek

    1 duży ząbek
  • białe wino

    75 ml
  • śmietana

    63 ml
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić trzony od kapeluszy (większe podzielić).
Kapelusze po umyciu i osuszeniu włożyć na silnie rozgrzane masło i podsmażyć.
Grzyby wyłożyć (ja nie wykładałam, tylko, podgarnęłam na ściankę woka) i na tym samym tłuszczu obsmażyć do szklistości oczyszczoną i drobno posiekaną cebule i czosnek.
Połączyć cebulę, czosnek i grzyby z wywarem lub rosołem, dodać sól i pieprz do smaku i dalej dusić na wolnym ogniu.
Kiedy grzyby będą prawie miękkie, wlać wino ( ja pomyłkowo dziś użyłam wina czerwonego, ale efekt smakowy był wspaniały, a kolor ciemniejszy, bardziej wyrazisty, z czerwonym więc winem potrawa równie dobrze smakuje), a na koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką i posiekaną pietruszkę.
Zagotować i jeszcze raz doprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna169Hosz

25.11.2014 14:48
Pyszne grzybki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat