sernik z makiem

sernik z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 i 1/2 szklanki
  • masło

    6 łyżek
  • cukier

    2 łyżki
  • żółtko jaja

    1
  • masa makowa: mielony mak

    20 dag
  • mleko

    1/2 szklanki
  • masło

    2 łyżeczki
  • wiśnie

    1 słoik
  • cukier

    5 łyżek
  • masło

    5 łyżek
  • jaja

    2
  • budyń

    1 torebka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • masa

    50 dag
  • twaróg

    50 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

zagnieść mąkę z tłuszczem, cukre i żółtkiem oraz szczyptą solina gładkie ciasto. wstawić do lodówki na 30 minut. zagotować mleko, wsypać mielony mak i cukier, dodać tłuszcz stale mieszając odstawić masę makową do przestygnięcia. utrzeć tłuszczz cukrem na puszystą masę dodać jajka, potem twaróg , budyń w proszku, skórę z cytryny. odsączyć wiśnie na sitku. nasmarować tortownicę. rozwałkować ciasto włożyć w formę aby brzeg miał 4 cm wysokości. równomiernie posmarować ciasto masą makową. ułożyć odsączone wiśnie przykryć masą twarogową i wyrównać powierzchnie. piec ok godzinki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknbozka

06.03.2012 09:43
mniam

Krzysztof42

20.11.2011 14:36
smaczny

tomek18

24.10.2011 08:21
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat