Pasztet z wątróbki i warzyw

Pasztet z wątróbki i warzyw

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka

    1/2 kilograma
  • marchewka mała

    1 sz
  • masło śmietankowe

    200 gram
  • śmietana 18 proc

    70 gram
  • jajko

    1 szt
  • oliwa z oliwek

    do smaku
  • pietruszka korzeń

    1 szt
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jarzyny kroimy na kawałki, wątróbkę kroimy w kostkę o wymiarach 2 -3 centymetrów. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, kładziemy masło i obsmażamy jarzyny, następnie dodajemy wątróbkę i smażymy razem przez kilka minut, ciągle mieszając. Potem dodajemy część śmietany, zmniejszamy ogień, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy tak długo, aż jarzyny i wątróbka staną się miękkie. Jajko mieszamy z resztą śmietany wlewamy na patelnię, mieszamy i dusimy razem kilkanaście minut. Całą masę na pasztet przeciskamy przez maszynkę do mięsa raz, następnie drugi raz dodając masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Do pasztetu można też dodać orzeszki fistaszki (niesolone) i dobrze wymieszać razem.
Pasztet wykładamy do formy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

elzbietar64

18.05.2012 22:51
bardzo lubię takie domowe pasztety

Anna169Hosz

28.10.2010 19:16
Ciekawe, pewnie kiedyś zrobię.

anja3107

06.10.2010 13:21
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat