Ciasto Szarpaniec

Ciasto Szarpaniec

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    0,6 litra
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żelatyna

    1 łyżka
  • brzoskwinie w puszce

    1 szt
  • zapach waniliowy

    1 szt
  • woda

    2/3 szklanki
  • truskawki

    500 gram
  • galaretka brzoskwiniowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Kupujemy gotowy biszkopt lub pieczemu według klasycznego przepisu - 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka maki tortowej, 1 lyżeczka proszku do pieczenia.
2. Śmietanę z cukrem ubić mikserem z zapachem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie (2 łyżki) i zalać wrzącą wodą do połowy szklanki, rozmieszać grudki, ostudzić i wlac do śmietany, wstawić do lodówki na 15 minut aż zgęstnieje.
3. W tym czasie brzegi tortownicy zamazać masłem, rwać biszkopt na kawałki i układać w tortownicy. Pomiędzy przerwy wkładać rodzynki i truskawki. Zalać śmietaną i czynność powtórzyć – rwać biszkopt wkładać rodzynki, zalać śmietaną.
4. Wyrównać wierzch ciasta. Brzoskwinie kroić i układać na górze. Rozpuścić dwie galaretki i wylać na samą górę. Postawić do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki.
przepis na 1 tortownicę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

13.05.2012 16:57
mniammmmmm;)

Iiiiii

15.03.2012 07:43
pyszne

ewaa

15.11.2011 21:14
super

Krzysztof42

07.11.2011 16:19
super nazwa

iwona332

13.09.2010 10:47
mniam

IZABELA29

10.08.2010 15:53
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat