Przepis i sposób przygotowania na: Pizza
Do dużej misy dajemy kolejno mleko ,oliwę (olej), mąkę, sól i na koniec rozczyn, wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać w dłoniach, ciasto może się przyklejać do dłoni ,ale nie dosypywać mąki wyrabiać, aż będzie gładkie i odchodziło od dłoni.( ok 10 min).
Uformować kulę, podsypać delikatnie spód mąką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Następnie ciasto należy rozwałkować (nie zagniatać tak jak wyrosło rozwałkować) utworzyć koło o średnicy 40 cm, zwinąć boki, w kilku miejscach nakłuć ciasto widelcem i możemy nakładać kolejno składniki: Sos pomidorowy, cebulę (krążki podsmażone), pieczarki wcześniej podsmażone, szynkę posiekaną (lub zamiast tego filet z kurczaka w kostkę podsmażony w przyprawie gros – prymat), ser ztarty na tarce o dużych oczkach, następnie papryką kolorowa w kostkę, ogórek zielony (paski lub krążki). Ser dobrze trochę starkować po nałożeniu każdego składnika na placek, żeby wszystko było spójne.
Gotową pizze wkładamy do piekarnika (wcześniej nagrzanego na 200°C) na ok. 20-25 min.