Papryka z ryżem i mięsem

Papryka z ryżem i mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryki

    6 - 8 strąków
  • mielonego mięsa

    30 dag
  • jajko

    1-2 szt
  • cebula

    1 - 2 szt
  • ryż

    10 - 12 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę zrumienić w 1 łyżce oleju , wsypać ryż, dodać przyprawy (liść laurowy zmielić w młynku).
Zalać wodą (dwukrotna objętość ryżu), przykryć i dusić na bardzo małym ogniu 12 - 15 minut.
Po przestudzeniu dodać mięso, sól pieprz i jaja i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Papryki umyć, odciąć część u nasady razem z szypułką, wydrążyć.
Napełnić ryżem do wysokości 3/4 strączka i przykryć ściętym wierzchem.

Nadziane papryczki układamy w rondlu, dodajemy wodę, ziarenka smaku lub kostkę rosołową i 1/4 łyżeczki soli i na wolnym ogniu lekko je podduszamy przez ok. 7 - 10 minut.
Następnie wyjmujemy papryki i osączmy a wywar podprawiamy koncentratem pomidorowym i zagęszczamy 1 łyżką mąki oraz jak ktoś lubi sos pomidorowy ze śmietaną to dodajemy do sosu 2 łyżki śmietany.
Ponownie wkładamy papryki, doprowadzamy do wrzenia i podajemy gorące.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

13.11.2010 10:36
Tak jakbym swoje widziała:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat