Buraki umyć, włożyć do wrzącej wody, ugotować do miękkości. Grzybki umyć, namoczyć na kilka godzin, potem posolić i ugotować w tej samej wodzie. Po upływie ok. 1/2 godziny dodać pokrojony seler i cebulę. Ugotowane grzybki odcedzić z wywaru, drobno posiekać. Ostudzone buraki obrać, utrzeć na tarce, posolić, zalać wrzącą wodą, zagotować. Jabłka umyć, obrać, utrzeć na tarce z małymi otworami, dodać do gotujących się buraków z przyprawami. Gdy zawrze - odstawić. Wlać wywar z grzybów i warzyw. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, dodać do zupy. Pozostawić na około 1/2 - 1 godziny. Przed podaniem barszcz przecedzić przez gęste sito. Podawać z uszkami nadzianymi grzybami. Barszcz powinien być bardzo gorący.