Placek z chałwą

Placek z chałwą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    1 tabliczka
  • bezy

    20 dag
  • chałwy sezamowe (duże)

    2 sztuki
  • margaryna palma

    2 sztuki
  • mleko

    1/2 litra
  • spirytus

    1 kieliszek
  • budynie śmietankowe bez cukru

    2 sztuki
  • jajka

    9 sztuk
  • cukier

    1 i 1/2 szklanki
  • mąka

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CO WCHODZI W POSZCZEGÓLNE PIĘTRA PLACKA:
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
20 dag bezów
2 chałwy sezamowe (duże)
2 margaryny PALMY
1/2 litra mleka
kieliszek spirytusu
2 budynie śmietankowe bez cukru
BISZKOPT:
Ciemny:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jasny:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT CIEMNY:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić dodać cukier, następnie żółtka.
Utrzeć puszysto. Na końcu dodać mąkę zwykłą, mąkę ziemniaczaną, kakao,
proszek do pieczenia. Wymieszać pomału łyżką. Upiec biszkopt ciemny. Po
upieczeniu przekroić go wzdłuż na pół.
BISZKOPT JASNY:
Aby upiec jasny biszkopt należy: białka ubić i dodać cukier. Utrzeć to i
dodać żółtka. Następnie wmieszać łyżką 3 łyżki mąki i płaską łyżkę
proszku do pieczenia.
Obydwa piec w temp. 180 st. C, przez 25-30 minut.
MASA CHAŁWOWA I CZEKOLADOWA:
Troszeczkę mleka odlać do budyniów. Następnie to co zostanie ugotować i
wlać rozrobione budynie do tego wrzącego mleka. Odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć w mikserze 2 palmy i dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Ciągle ucierać aż do skończenia budyniu. Na koniec dodać kieliszek
spirytusu. Podzielić tak powstałą masę na pół.
Do jednej połowy masy wlać zimną roztopioną masę czekoladową, natomiast
do drugiej połowy masy pokruszyć 2 chałwy sezamowe.

UŁOŻENIE:
Najpierw dajemy na tacę biszkopt ciemny i przekładamy go połową masy
chałowej. Następnie układamy na tej masie bezy. Bezy przykrywamy drugą
połową masy chałowej, którą potem przykrywamy biszkoptem jasnym. Na
biszkopt jasny dajemy masę czekoladową. Później tę masę przykrywamy
drugą połową ciemnego biszkoptu.
Ozdobić wg uznania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata9

17.05.2013 17:26
ale pysznosci

Krzysztof42

12.10.2011 16:17
mniam

magical66

25.06.2011 19:09
pyszny ale i kaloryczny...

malaczarna23

19.06.2011 08:47
z chałwą,pycha:)

ziutula

02.06.2011 09:29
pyszne słodkości do kawusi....

patusia

01.06.2011 12:16
mhmmmm, pycha. Z chęcią bym spróbowała :)

gosia47-47

21.05.2011 17:39
pycha

Iwusia

22.03.2011 23:33
ciasto jest wspaniałe - rozpływa się w ustach

Juleczka20

21.03.2011 06:44
musi być smaczny

banditka

03.01.2011 09:26
pyszne ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat