Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona w słoiku
Jak zrobić kiszoną kapustę w słoikach? Bardzo prostu!
Skorzystaj z tego przepisu i dowiedz się...
- gdzie najlepiej kupić kapustę do ukiszenia?
- ile marchewki dodać do kapusty kiszonej?
- jak długo trzymać kapustę w ciepłym miejscu?
- jak chronić nakrętki od słoików przed rdzą i wycieknięciem soku?
Najlepszą kapustę do ukiszenia kupiłam na targu, w 2 dużych 10 kilogramowych workach. Ta kapusta była już poszatkowana i zawierała odrobinę marchewki.
Jeśli kupiłeś samą kapustę - poszatkuj ją. Potem utrzyj marchewkę i dodaj do kapusty. Najlepsze proporcje to 2 kilogramy marchwi na 20 kilogramów kiszonej kapusty.
Do worków z poszatkowaną kapustą i marchewką dodałam sól kamienną do przetworów - po 0,4 kilograma soli na każdy worek i dokładnie wymieszałam. Dodałam też pół paczki liści laurowych.
Następnie worki z kapustą umieściłam w 2 dużych wiadrach i zostawiłam na tydzień w ciepłym miejscu, by uruchomiła się fermentacja.
Po tym czasie przełożyłam kapustę i wytworzony sok do litrowych słoików. Pod każdą zakrętką położyłam folię spożywczą by uchronić przed rdzą i wycieknięciem soku. Słoiki dałam do piwnicy - najpierw na kilka dni na ziemię (na wypadek gdyby wyciekał z nich sok), a potem na półki.