Placek z wiśniami

Placek z wiśniami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • mleko

    1/2 l
  • drożdże

    4 dag
  • cukier

    25 dag
  • masło

    15 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • sól

  • olej

    1 łyżka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • śmietana kremówka

    10 dag
  • wiśnie

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połowę mleka podgrzać, w 5 łyżkach mleka rozpuszczamy drożdże, cukier. Całośc wlewamy do mąki i odstawiamy na 5 minut. Dodjamey reszte ciepłego mleka, 7 dag cukru, 8 dag masła, jajko, cukier waniliowy, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Wiśnie osączamy a 2 łyzki soku mieszmay z połowa budyniu. Resztę soku zagotowujemy z pozostałym cukrem, dodjamey budyń i wiśnie. Resztę budyniu łączymy z 50 ml mleka. Pozostałe mleko i 5 dag cukru zagotować, dodać budyń,, ponownie zagotować, wlać śmietanę, wystudzić. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Budyń i owoce przekadamy na ciasto, obłożyc reszta masła, posypać cukrem. Placek pieczemy 30 minut w wysokiej temperaturze.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat