piergi leniwe(na słodko)

piergi leniwe(na słodko)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    400 g
  • mąka

    szklanka
  • masło

    1/4 kostki
  • jajka

    4
  • cukier

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dobrze odciśnięty tarów przepuścić przez prasę lub użyć mielony. Żółtka odzielić od białek, ubić z białek pianę- wtedy kluski będą bardziej puszyste. roztopić masło i zagnieść z twarogiem, żółtkami oraz mąką. Posolić, dodać ubita pianę, jesli ciasto będzie zbyt luźne można dodać odrobinę mąki. wyrobione ciasto położyć na stolnicy i formować z niego wałki o średnicy 2 cm, spłaszcz je dłonią i pokrój na skos tak jak się robi kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 2 minuty. na końcu posyp cukrem lub jogurtem truskawkowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

30.06.2012 16:52
Uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat