Miodownik z kremem budyniowo-śmietanowym

Miodownik z kremem budyniowo-śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła

    12 dag
  • miodu

    7 dag
  • jaja

    2 szt
  • cukru waniliowego

    1 łyżeczka
  • mąki

    20 dag
  • cynamonu

    0,5 łyżeczki
  • sody

    1 płaska łyżeczka
  • proszku do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • mleka

    60 - 70 ml
  • banan

    4 średnie szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z miodem na puszystą masę.
Pojedynczo wbijać jaja, po każdym masę dobrze ucierając.
Na końcu dodać cynamon, cukier waniliowy i banany, ubijać jeszcze przez chwilę.
Sodę rozpuścić w mleku.
Mieszając, wlać powoli do masy.
Wsypać mąkę i proszek, mieszać aż ciasto będzie jednolite.
Ciasto przelać do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić w formie.
Po przestudzeniu przekroić na 3 blaty, lub jeśli wyjdzie nam zbyt niski - na dwa blaty, a 3 blat dodajemy z jasnego biszkoptu, lub ciast ucieranego i każdy blat pokrywamy ulubionym, dowolnym kremem
Uwagi:
Może kogoś zdziwi, że przeważnie w moich przepisach na ciasta występuje cynamon.. ale cynamon oprócz wartości smakowych jest jeszcze specyfikiem obniżającym lub pomagającym obniżyć glukozę w organizmie diabetyków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

11.07.2011 14:09
może być smaczne

SmacznaPyza

12.09.2010 12:23
pyszne ciasto:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat