Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczaka z ryżem
Potrawka z kurczaka to może być danie zero waste, jeśli wykorzystacie do niego mięso drobiowe z rosołu i ugotowany ryż. Potrawę możecie przyrządzić również z drobnym makaronem (orzo). Jeśli dodacie więcej bulionu, wrzućcie surowy makaron do składników i w ten sposób powstanie pyszne danie jednogarnkowe z kurczakiem.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynówce. Marchew i kurczaka włożyć do garnka, wlać wodę i gotować. Dodać kostkę rosołową.
Gdy będzie ugotowane mięso i marchewka, a woda częściowo odparowana zrobić zasmażkę. Na patelni roztopić masło z odrobiną oleju, wsypać mąkę i chwilę mieszając zrobić zasmażkę. Zagęścić nią wywar z kurczaka i marchewki.
Dodać śmietanę, natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do czasu aż odparuje woda i sos zgęstnieje. Podawać z ugotowanym ryżem.