Przepis i sposób przygotowania na: Mini pizze na przyjęcie
Do miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z połową łyżeczki cukru. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do zaczynu drożdżowego wlewamy ciepłe mleko, oliwę z oliwek, przesiewamy mąkę i doprawiamy szczyptą soli.
Ciasto wyrabiamy ręką na jednolitą masę do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni, czyli około 5-10 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielimy na małe porcje, rozwałkowujemy na placuszki i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzch kładziemy żółty ser i ulubione dodatki. Pieczemy do zarumienienia (15-20 minut) w piekarniku nagrzanym do 210˚C.