Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dereniówka z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kandyzowane 1 kg.
cukier 1 kg
spirytus 0,5 l
jagody 5 (suszone)
wódka 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: dereniówka z jagodami

owoce umyć,nakłuć wsypać do słoja zalać alkoholem,zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni,co kilka dni wstrząsnąć słojem,zlać alkohol i odstawić go a owoce zasypać cukrem,wymieszać,słój przykryć płótnem obwiązać,odstawić w ciepłe miejsce,co jakiś czas wstrząsnąć,otrzymany syrop połączyć ze zlanym wcześniej alkoholem,odstawić na tydzień,ściągnąć płyn a osad filtrować połączyć z nalewką,odstawić na min.5-6 m-cy,aby trunek dojrzał,im dłużej leżakuje tym będzie lepszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 13.02.2013 11:53
nie piłem takiej na pewno pyszna :)
Patrycja33 25.04.2012 16:55
pewnie dobre
Wafelek2601 20.09.2011 10:25
przepis godny polecenia
Angelika10 22.06.2011 23:57
Świetne .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak