Przepis i sposób przygotowania na: omlet z kalafiorem lub szparagami
80 dkg kalafiorów lub szparagów (1 duży kalafior lub 2 małe)
3 dkg masła
sól, cukier
Ugotować kalafiory lub szparagi.
Świeże jaja umyć, wybić do garnuszka, rozmącić dokładnie trzepaczką dolewając wodę, osolić. Jaja wylać na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażyć powoli. Omlet podważyć szerokim nożem od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna. Włożyć pod spód omletu trochę tłuszczu. Gdy omlet zetnie się i spód będzie lekko rumiany, a powierzchnia omletu o konsystencji galaretowatej, omlet jest gotów.
Kalafiory odcedzić, podzielić na małe części, ułożyć na środku omletu, skropić stopionym masłem, złożyć na pół i za pomocą noża zsunąć na ogrzany półmisek. Pokroić na porcje. Przybrać listkami sałaty lub zieloną pietruszką.