Zraziki zawijane z grzybami

Zraziki zawijane z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    3 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • rosół

    1 szklanka
  • posiekana natka pietruszki

    1 łyżka
  • tymianek

    1 szczypta
  • baleron

  • borowiki

    10 dag
  • wołowina

    75 (zrazówka)
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • bułka tarta

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wypłukać, pokroić na 6 plastrów, lekko rozbić tłuczkiem.
Grzyby oczyścić, wypłukać i drobno pokroić.
W rondlu rozgrzać połowę tłuszczu, dodać grzyby i pokrojony w paski baleron; smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać tartą bułkę, natkę pietruszki i roztarty czosnek; trzymać jeszcze przez 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.
Przyprawić solą, pieprzem, ostudzić, podzielić na 6 równych części
Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć grudkę farszu, założyć brzegi mięsa, zwinąć dokładnie i obwiązać bawełnianą nicią.
W rondlu rozgrzać pozostały tłuszcz i obsmażyć zraziki ze wszystkich stron, a następnie dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz utartą marchew.
Dusić jeszcze 5 minut, potem dolać wino wymieszane z rosołem, dodać zioła i dusić na małym ogniu do miękkości.
Uduszone zraziki wyjąć z rondla, usunąć nici i trzymać w cieple, a sos zagęścić, doprawić do smaku solą i pieprzem, ,przetrzeć przez sitko.
Ułożyć zraziki na ogrzanym półmisku i polać sosem.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Bardzo dobrym dodatkiem będzie również sałata w sosie winegret.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata113

19.07.2010 08:25
Ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat