makaron podgotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4min.wyjąć płaty na talerz tak aby sie nie skleiły,przygotować farsz do garnka włożyć mięso,pokrojoną cebulę,paprykę,poddusić na małym ogniu 10min.,dodać pomidory i koncentrat pomidorowy,czosnek wyciśnięty przez praskę,przyprawić solą i pieprzem do smaku,sos beszamelowy:do rondelka włożyć masło,roztopić,wsypać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,wlać część mleka i wymieszać aby nie powstały grudki,gdy zacznie gęstnieć wlać kolejną część mleka i mieszać przyprawić do smaku,zagotować i zdjąć z ognia,blaszkę wysmarować tłuszczem na dno wyłożyć makaron,sos beszamelowy,nadzienie mięsne,posypać serem żółtym i powtórzyć warstwy,na wierzchu powinien być ser żółty-można posypać oregano i bazylią,piec 20min.w temp.180st.gdy ser się rozpuści to lazania jest gotowa do spożycia.