Barszcz ukraiński wg Buni:

Barszcz ukraiński wg Buni:

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • średnie buraki ( najlepiej podłużne )

    2 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/8 sztuki
  • por

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • ziemniaki sredniej wielkosci

    3 sztuki
  • fasolka biała w zalewie własnej

    1 puszka ( tak ok 300 g )
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • słodka śmietanka

    1/2 szklanki
  • przecier pomidorowy

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
  • pieprz mielony

    do smaku
  • woda

    1 litr
  • wołowina

    35 (rosołowa)
  • natka pietruszki

    4 po 2 łyżki
  • koperek

    4 po 2 łyżki
  • ogórek

    1/2 sztuki
  • kapusta włoska

    1 pokrojona w paseczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki i warzywa obrać , umyć i pokroić w paseczki, ziemniaki w kostkę , ogórek i por w pół plasterki, cebulę w piórka .Włożyć do garnka razem z mięsem .Dodać ziele angielskie, liście laurowe . Zalać wodą .Doprowadzić do zagotowania .Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 1 godzinę .Wyjąć mięso , usunąć kości , podzielić na kawałki i dodać do zupy . Fasolę odsączyć z zalewy i dodać do zupy razem z koperkiem . Zagotować. Doprawić zupę przyprawą do zup, pieprzem mielonym , przecierem pomidorowym , sokiem z cytryny . Wlać śmietankę .Podawać posypany natką pietruszki .

Można też wykorzystywać gotować mieszankę ( mrożonkę ) ,, Barszcz ukraiński \" uzupełniając tylko składniki których w niej nie ma .
Dziś ugotowałam na wywarze z gotowania golonek ( kilka dni temu gotowałam - wywar ostudziłam i zamroziłam , a dziś zużyłam ).
Ślimaczek na zdjęciu jak zwykle przy daniach które ,, same się robią \" czyli ,, leniwe gotowanie \".

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

28.01.2012 15:57
?wietnie wygl?da

Justyna223

17.08.2011 22:51
pyszny

Agnik

12.06.2011 09:32
zjadla bym

Elżbieta18

12.02.2011 22:45
też robię taki

Joanna108

06.01.2011 10:16
Świetne ! Uwiebliam zupy o bogatym składzie a ten prezentuje się bardzo okazale :).

Henryka2

09.12.2010 23:32
Lubię taki barszczyk!

buksiak12

07.09.2010 17:12
bardzo fajny przepis

buksiak12

07.09.2010 17:12
bardzo fajny przepis

Dorota71

07.09.2010 16:33
super sprawa

Dorota71

07.09.2010 16:33
super sprawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat