Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik z mięsnymi gałeczkami
Na początek kaszę jęzmienną, listek laurowy i ziele angielskie.
marchewkę obraną i pokrojoną w półplasterki, pietruszkę obraną i pokrojoną w półplasterki, seler pokrojony w kostkę, pora pokrojonego w półplasterki. cebulę pokrojoną na ćwiartki
Zagotować zupę.
W tym czasie przygotować sobie ziemniaki- obrać je i pokroić w kostkę. Dorzucić do zupy jak już będzie się gotowała.
Pierś z kurczaka zmielić, dodać jajko i namoczoną czerstwą bułkę, dodać pół posiekanej natki pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, i formowac okrągłe gałeczki.
Gałeczki wrzucać na wrzącą zupę.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, a gałki będą ugotowane.
Podawac posypaną resztą posiekanej natki.