Dwukolorowa babka piaskowa

Dwukolorowa babka piaskowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    20 dag
  • mąka ziemniaczana

    15 dag
  • cukier

    20 dag
  • masło roślinne25

    dag
  • jaja

    4 szt
  • żółtka jaj

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat waniliowy

    8-10 kropli
  • ciemne kakao

    2 łyżki
  • tłuszcz

    do blaszki
  • bułka tarta

    do blaszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło ucieramy na pianę z cukrem.
Dodajemy do utartej masy po 1 żółtku (5szt).
Mąki łączymy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy.
Przesiane mąki dodajemy do utartego masła z żółtkami i mieszamy.
Białka - 4 szt ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto rozdzielamy na pół lub na 3 części do jednej części dodajemy kakao lub czekoladę i mieszamy.
Blaszkę keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką.
Na przygotowaną blaszkę wykładamy ciemne ciasto, a na ciemne wlewamy jasne ciasto.
Ciasto możemy pozostawić tak jak wlewaliśmy do blaszki lub możemy je zamieszać spiralne patyczkiem tworząc pomieszany kolorowy wzorek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 - 190 stopni i pieczemy ciasto około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu możemy - ale niekoniecznie udekorować babkę cukrem pudrem, polewą czekoladową lub polukrować i posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PaniMISIOWA

16.10.2011 14:18
mniam!

Krzysztof42

18.06.2011 12:22
lubię babki

Jaheira11

03.06.2011 23:50
fajna

ewelina/bunia

24.05.2011 10:49
super polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat