Przepis i sposób przygotowania na: Piersi ( kurze ) w kratkę :
Patelnię grillową ( taką z krateczką na dnie ) rozgrzać mocno ( poziom rozgrzania sprawdzamy dając na patelnię kilkoma kropelek wody - jak parują to patelnia jest za zimna , jak ,, turlają się \" po powierzchni patelni to jest ona gotowa do smażenia ).
Włożyć piersi z kurczaka i docisnąć je widelcem do powierzchni patelni . Zostawić aż same ,,odkleją się \" od dna- przewrócić na drugą stronę i znów docisnąć . Jak ponownie odklei się od dna posypać przyprawą ,, Czerwona czubrica \" ( obracając tak by przyprawa była z obu stron ) . Dodać łyżeczkę masła - przykryć patelnię pokrywką i zostawić na wyłączonym palniku na kilka minut .
Jeśli nie mamy przyprawy ,,Czerwona czubrica \" możemy zrobić coś podobnego z bardziej dostępnych przypraw - mieszamy szczyptę soli czosnkowej, cząbru lub oregano, mielonej słodkiej papryki .
Podałam z pieczarkami smażonymi - doprawionymi tą samą przyprawą .