Zupa ziemniaczano - selerowa z chrzanem

Zupa ziemniaczano - selerowa z chrzanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szklanki obranych i pokrojonych w drobną kostkę ziemnaków

    2
  • szklanki obranego i pokrojonego też w kostkę selera korzeniowego

    1/2
  • mały korzeń pietruszki, też obrany i pokrojony w kosteczkę

    1
  • kawałek pora ok. 5 cm, tylko biała cześć

    1
  • łyżeczki masła

    2
  • szklanki śmietany 18%

    1/2
  • łyżeczki mąki (niekoniecznie)

    1/2
  • czubata łyżka drobniutko startego świeżego chrzanu skropionego 1 łyżeczką soku z cytryny (można wykorzystać gotowy chrzan ze sło

    1
  • liście laurowe

    2-3
  • ziarenka ziela angielskiego

    4
  • nieduże buraczki ćwikłowe

    3
  • nieduża cebulka

    1
  • łyżka posiekanych drobno listków naci selera

    1
  • łyżka octu balsamicznego

    1
  • pieprz biały mielony

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • cukier

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kremowa biała zupa z czerwonymi, chrupiącymi buraczkami - smaczna i efektowna...doskonała na co dzień i na małe przyjęcie...

Buraczki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (ok. 30-40 min, 180st.C) albo ugotować w całości, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w tzw. zapałkę, można też zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyć do miseczki, odrobinę posolić, dodać cukier, ocet balsamiczny, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę i posiekaną nać selera, wymieszać, odstawić do lodówki na czas gotowania zupy. Ziemniaki, seler, pietruszkę i kawałek pora zalać wrzątkiem, tylko tyle aby warzywa były przykryte. Dodać masło, ziele angielskie i liście laurowe, gotować na małym ogniu aż warzywa będą zupełnie miękkie. Następnie wyjąć przyprawy, dodać samą lub rozrobioną z mąką śmietanę, chrzan, zagotować, zmiksować, doprawić solą i pieprzem i dolać ew. trochę wody jeśli będzie zbyt gęsta, ale ma być zawiesista i kremowa. Na środku talerza ułożyć stosik buraczków, dookoła nalać gorącą zupę. Kontrast kolorów, smaków i faktury składników ładnie wygląda i świetnie smakuje.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

goofy9

08.10.2011 22:45
ciekawy przepis

Misia90

04.08.2011 00:40
fajne

Marysia

04.08.2011 00:24
fajne

Karolina69

04.08.2011 00:15
fajne

pioge7

12.01.2011 16:08
super

gosia47-47

09.12.2010 14:28
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat