Pierniki Świąteczne Kasi

Pierniki Świąteczne Kasi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • miód

    25 dag
  • margaryna

    1 kostka
  • kakao

    3 czubate łyżki
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    25 dag
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • amoniak

    1 łyżeczka
  • kolorowa posypka

    1 opakowanie
  • lukier

    do dekoracji
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W rondu stopić margarynę, dodać cukier, miód, przyprawy i wymieszać. Gdy przestygnie wbić jajka, wsypać mąkę, kakao i rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Ponownie wymieszać. Ciasto powinno być luźne. Wyjmować po trochu z miski na wysypaną mąką stolnicę im wyrabiać. Ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki. Piec w nagrzanym piekarniku ok 10 min w 210 stopniach. . Po wyjęciu polukrować i ozdobić wg uznania. Przechowywać w zamkniętym pojemniku., aby zmiękły.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat