Seromakowiec pod pierzynką z bezy

Seromakowiec pod pierzynką z bezy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    20 dag
  • żółtka

    3 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    3 szkl
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • mak

    500 g
  • białka

    3 szt
  • miód

    4 łyżki
  • cukier puder

    2/3 szkl
  • orzechy mielone

    1 łyżka
  • margaryna lub masło

    5 dag
  • aromat waniliowy

    508 kropli
  • ser

    1 kg
  • cukier puder

    1 szkl
  • olej

    1/2 szkl
  • budyń śmietankowy

    1 opak
  • jaja

    po 3 szt
  • żółtka

    po 3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

w związku z tym, że składniki nie zmieściły się w rubryczkach wpisałam je tutaj..

c.d składników:
sok z cytryny z 1 szt
rodzynki 1 garść
kandyzowana skórka z pomarańczy

polewa

margaryna 125 g
cukier 5 łyżek
kakao 4 - 5 czubatych łyżek
aromat migdałowy 2-3 krople
sok z cytryny 1/2 łyżeczki


Ze składników na ciasto, zapisanych w poz. 1 - 7 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki.

Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów .

Masa makowa:
Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy.

Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min.
Ostudzić.

Z białek ubić pianę.

Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat.

Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty.

Masa serowa:
Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Rozłożyć na masie makowej.

Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut.

Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Ostudzony seromakowiec możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu.

Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami.

Dziś dodatkowo rozłożyłam ubitą pianę z pozostałych z pieczenia innych ciast sztywno ubitą pianę czyli ciasto upiekłam pod bezową pierzynką

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

07.06.2011 17:01
lubię wszystko co pod pierzynką

ZEWA

03.04.2011 10:41
pyszne ciacho

Mariolka1

17.02.2011 23:46
brzmi smacznie

Dorota71

17.09.2010 08:56
pycha:)))

Ewa104

12.09.2010 13:04
Moja ciocia robiła takie pyszne seromakowce.Pycha! I wspomnienia wróciły.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat