Przepis i sposób przygotowania na: Zaijana rybka
Cukinię koję wzdłuż na cienkie plastry, Sparzam ją krótko w osolonym wrzątku a następnie studzę w zimnej wodzie.
Na przygotowanej rybie układam plastry cukinii i dośc ciasno zwijam roladki.Lekko spinam wykałaczkami. Następnie
układam je w naczyniu żaroodpornym i skrapiam sokiem z cytryny. Cebulę kroję w piórka a czosnek w plasterki, podsmażam na rozgrzanej oliwie i zalewam śmietaną. Na koniec doprawiam solą i pieprzem, chwile gotuję.
Tak przygotowanym sosem zalewam zawijasy i posypuję tartą bułką. Wstawiam do piekarnika na około 25 minut w 180 st. Gotową potrawę posyp natkąuję posiekaną pietruszki.
Tak przygotowaną rybę podaję z ryżem (można również z ziemniakami)oraz gotowaną marchewką z groszkiem.