Zupa zimówkowa

Zupa zimówkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg kapeluszy zimówek

    25
  • nieduża marchewka

    1
  • korzenia pietruszki i selera

    po kawałku
  • skrzydełka kurze

    3-4
  • łyżki śmietany 12-18%

    3-4
  • nieduża cebulka

    1
  • łyżka masła

    1
  • liść laurowy

    1
  • ziarenka ziela angielskiego

    2
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

    1
  • ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zimówki to, podobne do opieniek, bardzo smaczne, delikatne grzyby, które rosną od późnej jesieni do wiosny. Czasami nawet pod śniegiem...

Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą (2-3 szkl.), ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego; wszystkie warzywa obrać, ziemniaki pokroić w małą kostkę, cebulkę poszatkować drobno, warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej; grzyby oczyścić i dokładnie umyć, małe zostawić w całości, większe można pokroić w paski. Ziemniaki zalać wywarem tylko tyle żeby były przykryte, ugotować; na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać starte warzywa, chwilę smażyć, aż zaczną się złocić, dodać grzyby, jeszcze chwilkę smażyć, przełożyć wszystko do ziemniaków; dolać bulionu [jak ktoś lubi gęstą zupę to niedużo], gotować kilka minut aż grzyby zmiękną, doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BozenA

30.12.2011 08:24
mmm

Misia90

04.08.2011 00:38
fajne

Marysia

04.08.2011 00:23
fajne

Karolina69

04.08.2011 00:14
fajne

SmacznaPyza

17.12.2010 10:59
u nas w Polsce zimówki vel płomiennice nie są dopuszczone do obrotu handlowego; ale w sklepach z azjatycką żywnością jest dostępna jedna z ich odmian ze specjalnych hodowli - nazywają się enoki

Bagatelka

16.12.2010 21:06
Czy te grzybki można kupić?

SmacznaPyza

26.11.2010 10:43
Joasiu, właśnie jest na nie pora więc najlepiej nazbierać :-) rosną najchętniej na starych pniakach wierzb i innych drzew liściastych, trzeba ich szukać nad jeziorkami, rzekami, w wilgotnych miejscach - mają brązowo-rude kapelusiki i aksamitny, ciemnobrązowy trzon, o tej porze roku już podobne grzyby nie rosną

Joanna108

26.11.2010 09:01
Hm .. uwielbiam grzyby, ale takich jeszcze nie jadłam. Zupka wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje, tylko skąd wziąść te zimówki :).

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat