Szafranowe risotto z pieczarkami i selerem naciowym

Szafranowe risotto z pieczarkami i selerem naciowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarek (świeżych lub ze słoika)

    5
  • łodygi selera naciowego

    3
  • parmezan

    100 gram
  • szafran

    0,5 gram
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    1 litr
  • ryż do risotta

    350 (typ: arborio)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- Bulion warzywny zagotowujemy. Zdejmujjemy z ognia. Przykrywamy pokrywką, aby nie ostygł.
- Do małej miseczki wsypujemy nitki szafranu i zalewamy 3 łyżkami gorącego bulionu. Odstawiamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Łodygi selera oraz pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.
- W drugim garnku z grubym dnem na łyżce oliwy z oliwek extra vergine i łyżce masła podsmażamy cebulę, seler oraz pieczarki, aż będą miękkie.
- Następnie dodajemy ryż arborio i mieszamy około 5 minut
- Wlewamy szklankę bulionu oraz szafranowy wywar
- Mieszamy cały czas na małym ogniu do momentu, gdy ryż wchłonie cały bulion
- Dodajemy klejno po szklance bulionu, gotujemy przez 30 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie bulion. Zdejmujemy z ognia
- Dopełnieniem potrawy będzie potarty na grubych oczkach parmezan oraz łyżka masła. Wszystko starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
- Podajemy natychmiast na ogrzanym półmisku z potartym parmezanem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

etka

16.08.2010 16:35
przepis bardzo dokładny, na pewno i mi się uda to danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat