Ciasto królewskie

Ciasto królewskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    500 ml
  • cukier waniliowy

    3 opak
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    1,5 szkl
  • mąka pszenna tortowa

    3 szklanki
  • mąka pszenna tortowa

    1 łyżka
  • jajka

    5 szt
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • kakao

    1,5 łyżki
  • cukier puder

    15 dag
  • miód

    2 łyżki
  • masło

    375 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt jasny:
ubić pianę z 4 białek, dodać 1 szklankę cukru, 4 żółtka, 1 szklankę mąki, wyrobić na gładką masę.
Przelać do natłuszczonej formy i piec w temp 180 - 190 stopni przez około 20 minut.

Ciemne ciasto:
Z 2 szklanki mąki, 15 dag pudru, 2 łyżki miodu, 1/2 margaryny, 1 jaja, sody i kakao, zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części, rozwałkować, upiec 2 placki - j.w.

Masa - krem:
Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrami waniliowymi, 1/2 szklanki cukru i z 250 g masła oraz 1łyżką mąki pszennej i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wymieszać z odlanym mlekiem, wlać na gotującą się mieszaninę, i dokładnie wymieszać.
Gorącą masą przekładać placki.Na sam dół kładziemy ciemne ciasto, krem, na krem jasny biszkopt i znów gorący krem, na warstwę kremu kładziemy ciemne ciasto.

Po ostudzeniu możemy ciasto polać masą czekoladową i posypać wiórkami.


Na Wielkanocne Święta zrobiłam to ciasto inaczej, niż w przepisie, który otrzymałam, po prostu zrobiłam 1 biały wysoki biszkopt, nasączyłam go ponczem zrobionym ze słodkiej herbaty i aromatycznego rumu, na to wyłożyłam masę zagotowaną z mleka i mąki, a na masę wyłożyłam bitą śmietanę i polałam polewą czekoladową.
Czyli jak gdyby stworzyłam całkiem nowy przepis i fotka wstawiona jest do ciasta, które zmieniłam.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

novita23

04.10.2011 09:02
fajne

Krzysztof42

29.05.2011 13:14
królewskie to jakby specjalnie dla mnie

Magdalena80

05.03.2011 22:28
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat