Zimny serniczek

Zimny serniczek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek homogenizowany

    75 dag
  • masło roślinne

    25 dag
  • żółtka jaj

    6 szt
  • cukier puder

    30 dag
  • żelatyna

    15 g
  • galaretka truskawkowa

    2 opak
  • mleko(słodkie)

    375 ml
  • olejek waniliowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy je do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy ją do ostudzenia, ale uważamy by się nie skrzepła.
W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę.
Masło ucieramy z cukrem pudrem.
Podczas ucierania masła dodajemy po jednym żółtku. Kiedy już masa będzie puszysta dodajemy olejek waniliowy i serki homogenizowane.
Dodajemy do masy serowej chłodną żelatynę i całość dokładnie mieszamy.
Na dno tortownicy układamy biszkopt upieczony z 1/2 składników lub wykładamy herbatnikami, biszkoptami, czy krakersami zalewamy masą serową.
Wstawiamy do lodówki by masa stężała.
Na zimną masę serową wylewamy lekko krzepnącą galaretkę i odstawiamy na około 2, 5 - 3 godzin.

Do tego serniczka możemy dodać bakalii, będzie wtedy wspaniałym deserem na świątecznym stole .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ZEWA

24.06.2011 11:42
pyszniutki

Krzysztof42

27.05.2011 11:31
ekstra

gottrina

14.01.2011 14:14
Uwielbiam takie serniczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat