Pleśniak Bożenki :

Pleśniak Bożenki :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanki
  • masło

    1 kostka
  • jajka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • kakao

    1 łyżka
  • dżem z czarnej porzeczki

    2 słoiki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto z mąki , ½ szklanki cukru , masła , żółtek , proszku do pieczenia , cukru waniliowego ( ma być takiej konsystencji jak kruszonka ) . Podzielić ciasto na 3 części . ½ + ¼ + ¼ . Wysmarować blachę masłem i wysypać bułką tartą . Wysypać na blaszkę ½ ciasta . Na ciasto położyć warstwę dżemu .Do ¼ ciasta dodać kakao i posypać nim dżem . Ubić pianę z białek i ½ szklanki cukru . Pianę wyłożyć na ciemne ciasto . Na pianę pokruszyć pozostałą ¼ jasną część ciasta .Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 40 minut .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

26.05.2011 15:28
nazwa z lekka przerażająca

anemon

19.03.2011 08:00
Nazwa ciasta bardzo nieadekwatna do pysznego smaku . A to wygląda bardzo apetycznie.

rzenia15

21.01.2011 11:49
uwielbiam pleśniak

Ewa104

19.11.2010 07:19
lubię to ciasto

ben-ka

18.11.2010 11:00
Zaintrygowała mnie nazwa:) a pleśniak i owszem bardzo dobre ciacho !

Jolanta40

23.10.2010 16:05
oj zjadłoby się

Jolanta40

23.10.2010 16:05
oj zjadłoby się

radek305

20.10.2010 19:33
pychotka

Joanna117

21.09.2010 17:52
Bardzo lubię pleśniaka, najbardziej z powidłami. Babcia mojej koleżanki robiła ciasto na smalcu.

monisia1977

03.08.2010 06:49
dobre!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat